خواص قارچ شیتاکه
قارچ شیتاکه (Shiitake)، قارچی خوش طعم و دارای ارزش غذایی بی نظیری می باشد. این قارچ که از محبوبترین قارچهای آسیای شرقی است، سرشار از مواد معدنی، ویتامین B1 (تیامین)، B2 (ریبوفلاوین)، B3(نیاسین) و ویتامین D است. همچنین بسیاری از آمینواسیدهای ضروری و فیبرهای غدایی نیز در این قارچ وجود دارد که آن را نسبت به سایر مواد غذایی برتری داده است. همچنین شیتاکه دارای مقادیر بالایی از پتاسیم، آهن، مس و فسفر می باشد. مصرف نصف فنجان قارچ شیتاکه بیش از ۷۰ درصد از مقدار توصیه شده روزانه مس را تامین می کند!
علاوه بر ارزش غذایی بالا، مصرف قارچ شیتاکه با تقویت سلامت و عملکرد سیستم ایمنی همراه است. مطالعات نشان داده است که تهیه قارچ شیتاکه خشک اصل و مصرف به مدت حداقل چهار هفته سبب افزایش تکثیر و فعال شدن سلول های ایمنی و سطح ترشح ایمونوگلوبولین A می شود. همچنین این قارچ ژآپنی با کاهش سطح پروتئین واکنش دهنده C و سایر سایتوکین های پیش التهابی، التهاب و عفونت ها را کاهش می دهد. امروزه از قارچ شیتاکه به عنوان اولین گزینه درمان HPV (زگیل تناسلی) و HSV (تبخال تناسلی) نام برده می شود. قارچ شیتاکه به دلیل خواص ارزشمند نسبت به سایر گیاهان دارویی برتر بوده و برخلاف لیزر و کرایو که تنها علائم ظاهری ویروس HPV یعنی زگیل را برطرف می کنند، این قارچ می تواند ویروس را برای همیشه ریشه کن کند. البته لازمه ی نتیجه گیری و درمان دقت در انتخاب محصول باکیفیت و اصل میباشد. انتخاب محصول بی کیفیت و تقلبی سلامت شما تهدید میکند و نه تنها درمان محقق نمیشود بلکه با سهل انگاری شما احتمال بقای ویروس در بدن به صورت مادام العمر افزایش پیدا میکند. توجه داشته باشیم که در این بیماری، زمان مهمترین دارایی شماست و غفلت از آن ممکن است باعث پیشرفت بیماری و تبدیل آن به سرطان شود! (تایپ های پرخطر) فلذا در انتخاب و خرید شیتاکه اصل دقت نمایید.
در ادامه به صورت جامع ترکیبات و خواص قارچ شیتاکه را مورد بررسی قرار داده ایم.
خواص اصلی قارچ شیتاکه
- کمک به تقویت سیستم ایمنی بدن
- بهبود عفونت HPV و زگیل تناسلی
- کمک به تسریع درمان زگیل تناسلی و جلوگیری از وخیم شدن بیماری HPV
ریز مغذیهای قارچ شیتاکه
از جمله ریز مغذیهای موجود در شیتاکه که آن را به یک سوپرفود تبدیل کرده است:
- مس: شیتاکه منبع عالی مس است. مس به عنوان ترکیبی از چندین آنزیم، برای تشکیل هموگلوبین و کلاژن در بدن ضروری است. چندین آنزیم حاوی مس نیز به دفاع بدن در برابر رادیکال های آزاد کمک میکنند.
- سلنیوم: هم شیتاکه پخته شده و هم شیتاکه خشک شده منابع عالی سلنیوم هستند. این ماده معدنی با یکی از آنزیم های آنتی اکسیدانی اصلی کار میکند و از تشکیل رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری میکند.
- اسید پانتوتنیک: هم شیتاکه پخته شده و هم شیتاکه خشک شده منابع عالی پانتوتنیک اسید هستند. اسید پانتوتنیک که ویتامین B5 نیز نامیده میشود، بخشی از یک کوآنزیم کلیدی است که به ما امکان میدهد از انرژی بهدستآمده از غذایی که میخوریم به درستی استفاده کنیم. همچنین در چندین مرحله از تولید هورمونهای استروئیدی، انتقال دهنده های عصبی و هموگلوبین شرکت میکند.
- ویتامین D: شیتاکه منبع عالی ویتامین D هستند. ویتامین D همچنین در بلوغ سلول ها از جمله سلول های سیستم ایمنی نقش دارد.
- فلز روی: شیتاکه منبع خوبی از روی است. روی به ویژه در واکنش های ایمنی، در تولید مواد ژنتیکی، در درک طعم، در بهبود زخم ها و در رشد جنین شرکت می کند.
- ویتامین B2: شیتاکه منبع خوبی از ویتامین B2 است. ویتامین B2 به عنوان ریبوفلاوین نیز شناخته می شود. مانند ویتامین B1 در متابولیسم انرژی تمام سلول ها نقش دارد. علاوه بر این، به رشد و ترمیم بافت ها، تولید هورمون ها و تشکیل گلبول های قرمز کمک می کند.
- ویتامین B3 یا نیاسین: B3 در بسیاری از واکنش های متابولیک شرکت می کند. به طور خاص به تولید انرژی از کربوهیدرات ها، لیپیدها و پروتئینهایی که مصرف می کنیم کمک می کند. همچنین در فرآیند تشکیل DNA شرکت می کند و اجازه رشد و تکامل طبیعی را می دهد.
- فسفر: فسفر بعد از کلسیم دومین ماده معدنی فراوان در بدن است. نقش اساسی در شکل گیری و حفظ استخوان ها و دندان های سالم دارد. علاوه بر این، از جمله در رشد و بازسازی بافت ها شرکت می کند و به حفظ pH طبیعی خون کمک می کند. در نهایت، فسفر یکی از اجزای تشکیل دهنده غشای سلولی است.
- منیزیم: منیزیم در رشد استخوان ها، ساخت پروتئینها، فعالیت های آنزیمی، انقباض عضلانی، سلامت دندانها و عملکرد سیستم ایمنی شرکت می کند. همچنین در متابولیسم انرژی و در انتقال تکانههای عصبی نقش دارد.
- پتاسیم: شیتاکه خشک شده منبع پتاسیم است. در بدن به تعادل pH خون و تحریک تولید اسید هیدروکلریک توسط معده کمک میکند و در نتیجه به هضم غذا کمک میکند. علاوه بر این، انقباض ماهیچهها از جمله قلب را تسهیل میکند و در انتقال تکانههای عصبی شرکت میکند.
- منگنز. هم شیتاکه پخته و هم شیتاکه خشک شده منابع منگنز هستند. منگنز ده ها فرآیند متابولیک مختلف را تسهیل می کند. همچنین در جلوگیری از آسیب ناشی از رادیکال های آزاد شرکت می کند.
- ویتامین B6: هم شیتاکه پخته شده و هم شیتاکه خشک شده منابع ویتامین B6 هستند. ویتامین B6 که پیریدوکسین نیز نامیده میشود، بخشی از کوآنزیمهای دخیل در متابولیسم پروتئینها و اسیدهای چرب و همچنین در تولید انتقالدهندههای عصبی است. همچنین به تولید گلبول های قرمز کمک می کند و به آنها اجازه می دهد تا اکسیژن بیشتری را حمل کنند. پیریدوکسین برای تبدیل گلیکوژن به گلوکز نیز ضروری است. به عملکرد صحیح سیستم ایمنی کمک می کند. در نهایت، این ویتامین در تشکیل برخی از اجزای سلول های عصبی و در تعدیل گیرنده های هورمونی نقش دارد.
- فولات: شیتاکه خشک شده منبع فولات است. فولات (ویتامین B9) در تولید تمام سلول های بدن از جمله گلبول های قرمز نقش دارد. این ویتامین در تولید مواد ژنتیکی (DNA, RNA)، در عملکرد سیستم عصبی و سیستم ایمنی بدن و همچنین در بهبود زخمها نقش اساسی دارد.
مواد موثره قارچ شیتاکه (ترکیبات منحصر به فرد!)
- Lipid Eridadenine.
- C-1-2 (پلی ساکارید)
- لکتین ایمونواکتیو – Immunoactive lectin.
- لنتینان-Lentinan
- ایمیتانین-Emitanine (پلی ساکارید).
- EP3 (لیگنین) ضد ویروسی، واکنش ایمنی.
- KS-2، KS-2-B ضد ویروسی، آنتی باکتریال ایمونواکتیو (پپتیدی).
- Immunoactivated polynucleotides.
- Ac2p (پلی ساکارید) ضد ویروس.
- FBP (پروتئین) ضد ویروسی.
- تیوپرولین Thioproline (TCA).
جدول زیر خواص درمانی فوق العاده این قارچ را در میان ۲۸ قارچ دارویی دیگر نشان می دهد. همانطور که مشخص است قارچ شیتاکه (با نام علمی Lentinula edodes) و قارچ گانودرما بیشترین خواص را در میان سایر قارچهای دارویی دارند.

خواص شیتاکه:
- ضد التهاب: شامل فیتونسیدها است که خواص ضد التهابی دارند.
- ضد تومور: اثر ضد توموری شیتاکه به بدن کمک می کند تا با تومورهای خوش خیم و بدخیم مقابله کند.
- ضد ویروس: شیتاکه سیستم ایمنی و دفاعی بدن را فعال و یک سد ضد ویروسی در بدن ایجاد می کند. قارچ shiitake مملو از بتا گلوکان است، ترکیباتی که نشان داده شده است به عنوان ضد ویروسی عمل می کنند. از رشد ویروس در مراحل اولیه عفونت جلوگیری می کنند. مکانیسمهای احتمالی عمل شامل جلوگیری از ورود ویروس به سلول میزبان است. ورود به سلول میزبان برای ویروس ها ضروری است تا بتوانند خود را تکثیر کنند.
- آنتی باکتریال: سرماخوردگی های مکرر باعث می شود که نایژه و ریه ها توسط باکتری ها و ویروس ها مورد حمله قرار گیرند. شیتاکه دارای خواص ضد میکروبی و آنتی باکتریال است. به خلاص شدن از شر سرفه و بهبود تولید خلط کمک می کند. شیتاکه کاربردهای زیادی دارد و بدن را سرشار از انرژی می کند تا به مبارزه با این بیماری کمک کند. باکتری های مضر را از بین می برد و با تحریک سیستم ایمنی اثر تثبیت کنندگی دارد.
- تنظیم فشار خون
- کاهش کلسترول و چربی: به طور موثر بدن را از کلسترول “بد” پاک می کند، سطح آن را عادی می کند و از تشکیل پلاک بر روی دیواره رگ های خونی جلوگیری می کند.
- ضد دیابت: سطح گلوکز خون انسان را کاهش می دهند. این موضوع بدون شک وضعیت بیماران مبتلا به دیابت را بهبود می بخشد.
- مصون سازی بدن و تقویت سیستم ایمنی
- تونیک کلیه
- محافظت از کبد
- تقویت کننده جنسی
تاثیر شیتاکه روی زگیل تناسلی (HPV)
تاثیر شگفت انگیز قارچ شیتاکه در درمان زگیل تناسلی و سرکوب تایپ های خطرناک HPV باعث شده تا این قارچ آسیایی به عنوان یک راه حل درمانی قدرتمند و بدون عوارض انتخاب گردد. قارچ شیتاکه حاوی سطوح بالایی از پلی ساکاریدها است که می توانند سیستم ایمنی بدن شما را به بالاترین سطح تقویت کنند. ترکیبات پلی ساکارید موجود در قارچ شیتاکه (حاوی لنتینان و سایر بتا گلوکانها) می توانند تولید گلبول های سفید خون را افزایش دهند. این ترکیبات همچنین دارای خواص ضد التهابی هستند. با مصرف اصل قارچ شیتاکه می توان گفت در حدود ۸۰ درصد افراد، طی ۳ الی ۴ ماه زگیل های تناسلی کوچک یا حذف می شوند. در بقیه افراد حتی با توقف تکثیر یا حذف ویروس بقایای زگیل به صورت گوشت اضافه روی بدن باقی می ماند که فاقد ویروس است.
لذا می توان بعد از مصرف قارچ ها و دو تا سه ماه عدم عود، اقدام به حذف فیزیکی گوشت اضافه نمود. پس با مصرف این نوع قارچ و البته رژیم غذایی سالم، ورزش و ترک دخانیات شاهد قطع عود، دفع ویروس و حذف زگیلها خواهیم بود. (قارچ های گانودرما و ترکی تیل در کنار شیتاکه برای کوتاه تر شدن زمان درمان توصیه می شوند)
قارچ شیتاکه چه نقشی در برابر ویروس پاپیلوما دارد؟
مطالعات اخیر نشان داده که ترکیبات فعال شیتاکه (AHCC)، در افراد مبتلا به ویروس پاپیلومای (HPV) با ایجاد یک پاسخ ایمنی تنظیم شده، محرک ایمنی و محافظت کننده است. جالب است بدانید که این پاسخ ایمنی در مورد عفونت با ویروس آنفولانزا، هپاتیت C، تبخال، هپاتیت B و HIV نیز صدق می کند. شیتاکه به صورت تجربی برای تحریک سیستم ایمنی، درمان اچ پی وی و پیشگیری از سرطان استفاده می شود.

محل نگهداری قارچ شیتاکه
قارچ را در مکان خشک و ترجیحا خنک به دور از دسترس آفات و حشرات انبار مثل یخچال نگهداری کنید. اگر به قارچها رطوبت نرسد میتوان آنها را حتی تا دو سال نگهداری کرد.
آیا قارچ شیتاکه ارزش خرید دارد؟
بدون شک قارچ شیتاکه منحصر به فرد است. این قارچ حاوی ترکیباتی است که از سلامت قلب حمایت می کند، سیستم ایمنی بدن شما را تقویت می کند و حتی به بدن در مبارزه با سرطان و تومورها کمک می کند. این ماده غذایی علاوه بر طعم لذیذ سدیم و کالری کمی دارند، اما در عوض مقادیر خوبی از فیبر، ویتامین B و برخی مواد معدنی را ارائه می دهند. میتوان گفت امروزه کاربرد ویژه شیتاکه برای درمان HPV است. زیرا شیتاکه با تحریک لنفوسیت های B و T پاسخ ایمنی را فعال می کند. این اثر تقویت کننده سیستم ایمنی به ویژه در برابر انواع خاصی از سرطان ها و عفونت HPV بسیار مهم است. پس اگر مبتلا به HPV هستید و یا سیستم ایمنی ضعیفی دارید این محصول برای شما معجزه خواهد بود. علائم ضعف سیستم ایمنی عبارتند از: سرماخوردگی مکرر، عفونت، مشکلات گوارشی، تاخیر در بهبود زخم، عفونت های پوستی، خستگی و اختلال خونی.